Voedingsadvies

De volgende voedingsadviezen zijn van belang:

 • eet geen kaassoorten van rauwe melk (au lait cru)
 • eet geen ongewassen groente of fruit
 • eet zo min mogelijk lever of leverproducten
 • verschoon niet zelf de kattenbak en draag handschoenen bij het tuinieren.

Om het hemoglobinegehalte (ijzer, Hb)in uw bloed op peil te houden tijdens de zwangerschap is het belangrijk om:

 • verse groenten te eten
 • elke dag fruit te nemen
 • zuivelproducten niet tijdens de maaltijd of bij fruit te drinken, maar 3 uur ervoor of erna
 • tijdens de maaltijd sinaasappelsap of water te drinken
 • te onthouden dat middelen tegen maagzuur een remmende invloed op de ijzeropname hebben

Medicijnen

Medicijngebruik altijd in overleg met de huisarts of verloskundige.

Paracetamol (500 mg) is toegestaan. De maximale dosis van 4 tabletten per dag niet overschrijden. Liever niet langer dan 3 dagen achter elkaar gebruiken.

Spreekuurbezoeken

Tijdens de reguliere spreekuurbezoeken controleren wij:
– bloeddruk
– de groei van de buik en van de baby
– harttonen van de baby

We horen graag elke controle of er vragen zijn en hoe het met jullie gaat. Indien noodzakelijk voor jullie of voor ons kunnen jullie altijd vaker op controle komen.

Frequentie van de spreekuurbezoeken
Tot en met de 24e week elke 4 weken
Tot en met de 32e week elke 3 weken
Tot en met de 36e week elke 2 weken
Tot aan de bevalling elke week.

Dit is geen strikt schema, de frequentie van de controles kan verschillen.

Bloedonderzoeken

Het bloed van elke zwangere wordt rond de 12e zwangerschapsweek onderzocht op:

 • Bloedgroep en rhesusfactor,
 • Irregulaire antistoffen,
 • Hepatitis-B (een leveraandoening),
 •  Lues (een geslachtsziekte)
 • HIV

Om dit te kunnen laten bepalen, krijg je van ons een labformulier mee voor de bloedafname. Vul dit formulier zo compleet mogelijk in. Met dit formulier kun je op verschillende locaties terecht:

Het laboratorium van het Antoniusziekenhuis te Sneek
Vrij toegankelijk tijdens kantooruren

Het laboratorium van het Tjongerschansziekenhuis te Heerenveen
Vrij toegankelijk tijdens kantooruren

Huisartsenlaboratorium

Zorgcentrum ‘de Werf’ Sluisdijk 30-4 te Joure
Openingstijden:
Maandag: 10-11.30 uur
Dinsdag: 8 – 9.30 uur
Woensdag: 10-11.30 uur
Donderdag en vrijdag: 8 – 9.30 uur

“De Hoeksteen”
Hoek Appelhof en Oasingaleane (naast pastorie)
Osingaleane 9, 8525 EL Langweer.
Maandagochtend tussen 9.30 en 9.45 uur.

“Unitas”, Omloop 1, 8521KE Sint Nicolaasga.
Maandag tussen 8 uur en 8.30 uur. 0513-431433.

Prenataal onderzoek

Tegenwoordig kan iedereen kiezen voor testen die iets zeggen over de kans op het krijgen van een kindje met een aangeboren aandoening. (ook al wordt alleen het SEO, de 20-weken echo, volledig vergoed)

De drie testen waar uit gekozen kan worden zijn: de combinatietest, NIPT en/of de SEO (de 20-weken echo).

Veel informatie staat op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl

Indien jullie meer informatie willen over de genoemde testen kunt u een zogenaamde counselingsafspraak maken via de assistente. Wij ruimen dan tijd in om uitgebreid over dit onderwerp met jullie te praten.

Geen van de testen is verplicht, ook de SEO ‘hoort er niet gewoon bij’. Daar kies je of kiezen jullie (al of niet) weloverwogen voor of niet voor.

Omdat het nogal wat inhoudt om meer te weten over de gezondheid van jullie kindje vinden we het aan te bevelen om er goed over na te denken of jullie voor een test kiezen of niet.

Meer over prenataal onderzoek binnen onze praktijk vind je hier

Echo

Tussen 10 en 12 weken zwangerschap maakt Anneke Schmidt een zogenaamde termijn echo. Dit is om te kijken wanneer je precies uitgerekend bent. In sommige gevallen is het nodig om eerder een echo te maken.

Tijdens de intake geven we informatie over de 20 weken echo. Als jullie kiezen voor dit onderzoek plannen we het vaak al in omdat de afspraak een uur tijd neemt en er op het laatste moment vaak niet meer zoveel ruimte om te kiezen is.

Neem tijdens dit onderzoek geen kinderen mee. Bij onverwachte bevindingen heb je vaak genoeg aan jezelf om de informatie te verwerken.

Deze screeningsecho wordt ook door Anneke gemaakt binnen onze praktijk. Voor meer informatie verwijzen wij je door naar de echo website: www.echocentrumannekeschmidt.nl

Bij 35 weken wordt er een liggingsecho aangeboden. Niet omdat jullie of wij meestal niet kunnen voelen hoe het kindje ligt maar omdat er altijd uitzonderingen zijn waarbij we niet goed kunnen voelen hoe de ligging is. Als het kindje toch onverwacht in stuit ligt is er met 35 weken nog ruimte en tijd voor poging tot versie of andere overwegingen.

De 20 weken echo (SEO)

Dit echo onderzoek kan aangeboren afwijkingen bij het kind opsporen en wordt bij voorkeur verricht bij een zwangerschapsduur van 18 tot 20 weken. Tijdens het intake-gesprek wordt ook deze SEO met jullie besproken.

Jullie kiezen (al of niet weloverwogen) voor of niet voor deze 20-weken echo. Het hoort er niet vanzelfsprekend bij.

Er kan veel gezien worden bij dit onderzoek. Zaken die jullie wellicht willen weten. Maar misschien komen er onduidelijkheden naar voren die de hele zwangerschap voor onzekerheid zorgen. Niet altijd geeft doorverwijzing naar een academisch ziekenhuis duidelijkheid. Het is reëel om daar rekening mee te houden. En de andere kant is: als er geen bijzonderheden te zien zijn betekent dit niet automatisch garantie op een ‘gezond’ kindje.

Voor meer informatie over ga naar www.echocentrumannekeschmidt.nl

Kraamzorg

Schrijf je zo spoedig mogelijk in voor kraamzorg, zonder deze zorg kun je bij ons niet thuis bevallen. Bij voorkeur tussen de 12e en 16e week van de zwangerschap. Er zijn verscheidene (goede) kraamcentra waar u uit kunt kiezen. In onze wachtkamer vind je folders van de verschillende kraamcentra. Natuurlijk werken wij nauw samen met Kraamzus, toch betekent onze lokatie bij Kraamzus niet dat jullie automatisch moeten kiezen voor dit kraamcentrum. Kijk rustig wat bij jullie lijkt te passen.

Het blijkt handig om bij je zorgverzekering na te vragen wat hun regels zijn met betrekking tot de keuze van een kraamcentrum en het aantal uren kraamzorg dat vergoed wordt.

Erkenning

Als jullie niet getrouwd zijn is het van belang tijdig bij je gemeente te informeren naar de procedure rondom de erkenning van het kind.

www.defryskemarren.nl

Haptonomie

Haptonomie / Coaching
Het kan gebeuren dat je merkt dat je klachten hebt die je niet gelijk thuis kunt brengen. In de zwangerschap gooi je het al snel daarop.”Dáárom ben ik zo emotioneel, dáárom doet mijn hele lijf zeer, of dáárom kan ik met mezelf niet uit de voeten” zijn veel gehoorde uitspraken in de spreekkamer. Het kan zijn dat dat inderdaad zo is. Het kan ook zijn dat er meer aan de hand is. Dat de veranderingen ineens teveel zijn, omdat je eigenlijk al héél lang op je tenen loopt. Dat je eigenlijk al lang geleden opgehouden bent met voelen hoe het werkelijk met je gaat. Dat je hele lijf strak staat omdat je jezelf hebt aangeleerd om gewoon dóór te gaan. Niet zeuren maar doorgaan, met werk, relaties, leven, sporten, familie…….
In onze maatschappij is dit op zich niet zo vreemd. Er wordt ook veel van ons verwacht, en snel ook. Alle ontwikkelingen dragen niet echt bij tot meer rust nemen. Nee, wij worden beloond als we veel doen, in weinig tijd en zonder klagen.
Dat maakt dat je sons niet meer stilstaat bij hoe het eigenlijk echt je gaat, en wat je nodig hebt om prettig in je vel te zitten.
Zwangerschap kan dan een moment zijn waarop alles overhoop komt te liggen. Dat kan veel klachten en / of angst veroorzaken.
Soms is onze reguliere begeleiding op het spreekuur niet voldoende. Anneke heeft daarom extra tijd uitgetrokken voor coaching op basis van de haptonomie.

Wat houdt dat in?
Het houdt in dat je een afspraak kunt maken met Anneke om eens te kijken of je baat kan hebben bij extra begeleiding naar aanleiding van je klachten. Meestal bestaat de eerste afspraak uit een gesprek waarin helder kan worden waar de pijnpunten liggen. Soms kun je dan ook even op de bank komen liggen om alvast te ervaren hoe je reageert op ontspanning door middel van aanraking. Het doel van deze coaching is het beter leren voelen van het lichaam. Dit geeft vaak zoveel opluchting dat het zelfvertrouwen groeit en de klachten verminderen.

Voor een afspraak of info kun je Anneke mailen: info@haptotherapieannekeschmidt.nl  of bellen: (06) 30 60 38 54

Of bekijk de website: www.haptotherapieannekeschmidt.nl

Wil je borstvoeding gaan geven?

Lactatiekundige

Onze praktijkassistente Lutske is lactatiekundige en kan je helpen bij de borstvoeding….

Voor vragen over de borstvoeding kun je haar bereiken op: 06 – 26 51 07 70.
Je kunt haar ook mailen: info@borstvoedingsadviezen.nl Voor info en tarieven: www.borstvoedingsadviezen.nl

Voor de borstvoedingscursus verwijzen we je graag naar de complete zwangerschapscursus: www.zwangerschapscursusjoure.nl Deze cursus is inclusief borstvoedingsavond. Ook kun je er voor kiezen alleen de borstvoedingsavond bij te wonen ipv de gehele cursus. In Joure, Wolvega, Heerenveen en Lemmer wordt de gehele cursus door Lutske gegeven.