Search
Close this search box.

De bevalling

Vanaf 37 weken mag je onder onze begeleiding bevallen. Wij bespreken vooraf tijdens een controle jullie specifieke wensen, een 'geboorteplan' en 'wanneer te bellen'. Bijgaand vast het een en ander dat handig is om te weten...

De bevalling

Gedurende de hele zwangerschap begeleiden we jullie in de zorg naar de geboorte van jullie kindje. We hebben altijd ruimte om te praten over jullie wensen, vragen, onduidelijkheden en eventuele angsten. Geef het aan als je er behoefte aan hebt daar over uit te wisselen met ons.

Vanaf de 37e zwangerschapsweek mag je onder onze begeleiding bevallen. We zullen dan ook bij deze controle specifiek uitwisselen over jullie wensen, een eventueel geboorteplan en ‘wanneer te bellen’.

Pregnant woman lying on her bed, top view

Onze visie op bevallen

Via onderstaande website kun je een geboorteplannen bekijken/downloaden:
www.deverloskundige.nl

Maar vergeet ook niet dat géén plan ook een plan is 
Indien je zwangerschap ongecompliceerd verloopt, kun je kiezen voor een thuisbevalling. Deze keus is aan jou. Het is belangrijk dat je daar bevalt waar jij en je partner je prettig denken te voelen

Bij eventuele complicaties tijdens de bevalling gaan we uiteraard naar het ziekenhuis.

De thuisbevalling

Bij een thuisbevalling moet je letten op de volgende punten:

 Beval beneden.  We realiseren ons dat dat voor veel mensen een teleurstelling is maar bij eventuele complicaties scheelt het heel veel tijd. We hebben immers niet alleen met onszelf en met jullie te maken, maar ook met ambulance-personeel. Zij mogen per persoon maximaal 23 kilo tillen en wij wegen over het algemeen toch iets meer kilo’s! Dus als je van boven getild moet worden kan het zijn dat de brandweer gebeld wordt om je boven uit het raam te tillen….. dat willen wij niet, en jullie meestal ook niet.

 Zorg dat het bed waarin je bevalt opgehoogd is tot minimaal 80 cm, dit is ook nodig voor de kraamverzorgende. Je kunt het bed ophogen door middel van klossen (te huur bij het Hulpmiddelencentrum, zie  “benodigdheden voor de thuisbevalling”) of door middel van kratjes. Bij het Hulpmiddelencentrum kun je ook een verhoogd bed huren.

 Zorg ervoor dat we aan de linkerkant van het bed kunnen staan (vanaf het voeteinde gezien). Wij hebben een baarkruk bij ons voor een verticale bevalling. Als je hiervoor kiest, willen we daarvoor graag ruimte bij het bed.

Benodigdheden voor een thuisbevalling (zoals de bedklossen en ondersteek) zijn te huur bij:

Medipoint & Kersten Hulpmiddelen

Kraampakket

Bij de meeste zorgverzekeraars kun je een zogenaamd “kraampakket” aanvragen. Informeer daarnaar bij je eigen verzekering en controleer of onderstaande onderdelen aanwezig zijn in dit kraampakket en vul het zo nodig aan:

 

Wij gebruiken de cordring in plaats van de ouderwetse navelklem. Deze hebben we zelf bij ons dus die hoeven jullie niet zelf aan te schaffen. Indien de cordring niet aanwezig is in je pakket dan kun je deze bij ons krijgen.

doos kraampakket 1080x600 1

Voorbereiding

Zorg dat de omgeving waar je bevalt rustig, warm en aangenaam is. Zo kun je je optimaal ontspannen en voorbereiden op de komst van je baby. Alle benodigdheden dienen op tijd klaargezet te worden, zodat je niet meer hoeft te zoeken als de verloskundige iets nodig heeft.

Verder is het prettig als je, indien de bevalling zich aankondigt, alvast de volgende zaken klaar maakt:

Wanneer bel je?

Wanneer de bevalling zich aankondigt of wanneer je je zorgen maakt.

Breken de vliezen ’s nachts, is het vruchtwater helder en heb je nog geen of matige weeën dan kun je wachten tot de ochtend en bel je ons na 8:30 uur.

Ga je thuis bevallen? Bel ons dan als je denkt dat je weeën hebt.

Beval je voor de eerste keer dan bel je ons als je 2 uur lang weeën om de 4 à 5 minuten hebt. Ben je al eerder bevallen dan bel je als je een uur lang weeën om de 5 minuten hebt of als de kracht van de weeën sterk toeneemt.

Bij bloedverlies

Helderrood bloed, niet slijmerig als bij een menstruatie.

Bij vruchtwaterverlies

Vooral bij groen of donkerbruin vruchtwaterverlies direct bellen. Dit is een indicatie om in het ziekenhuis te moeten bevallen. Bij helder (wit/kleurloos met witte vlokjes) vruchtwaterverlies, kun je wachten tot de volgende ochtend. Twijfel je of heb je toch de behoefte om te bellen? Dan gelijk bellen.

Als het hoofdje nog niet is ingedaald

Indien we tijdens het spreekuurbezoek geconstateerd hebben dat het hoofdje van de baby nog niet is ingedaald, dan bel je ons altijd direct als de vliezen breken. Dit onderwerp komt tijdens het spreekuur uitvoerig aan de orde.

De poliklinische bevalling

Indien je kiest voor een poliklinische bevalling, gaan we met jullie mee naar het ziekenhuis van jullie keuze: het Antoniusziekenhuis in Sneek of het Tjongerschansziekenhuis in Heerenveen.

Voor informatie over de verloskamers kun je het ziekenhuis bellen. Houd er rekening mee dat je verzekeraar een poliklinische bevalling niet geheel vergoedt.

Maak, net als bij de thuisbevalling, vanaf de 37ste week alvast een tas klaar met benodigdheden voor een overnachting. Ook als je poliklinisch gaat bevallen, is het noodzakelijk dat je bed verhoogd is en dat je een kraampakket in huis hebt. Het kan immers zo zijn dat je erg vlot bevalt, of dat je van gedachten verandert tijdens de bevalling en wilt dat wij je thuis verder begeleiden.

Nazorg

Zes weken na de bevalling kunnen jullie voor een afrondend gesprek langskomen op de
praktijk. Je kunt hiervoor een afspraak maken via onze assistente.

Tijdens deze afspraak bespreken we hoe de hele periode van het kindje dragen tot baren beleefd is. We bespreken vragen en eventuele klachten die nog bestaan.

Daarnaast kun je desgewenst advies vragen over anticonceptie.