Search
Close this search box.

De kraamtijd

We vertellen je graag iets meer over wat wij voor je kunnen betekenen tijdens de kraamtijd voor jou èn je baby...

De kraamtijd

Na de geboorte van de baby komen wij de eerste week regelmatig langs. Over het algemeen de eerste 4 dagen dagelijks, daarna de 6e en de 8e dag. We letten op jouw herstel en op de conditie en voeding van de baby. Samen met de kraamverzorgende begeleiden we je hierin zo goed mogelijk. Omstreeks de 4e dag na de bevalling komt het screeningsteam van het consultatiebureau bij je langs voor de gehoortest en de hielprik.
Portrait of sleeping newborn baby

Hielprik & Gehoortest

In de eerste week na de geboorte wordt wat bloed afgenomen uit de hiel van je kindje. In een laboratorium wordt dit bloed onderzocht op een aantal ernstige, zeldzame ziektes. De ziektes zijn te behandelen met bijvoorbeeld medicijnen of een dieet. Vroege opsporing en behandeling van deze ziektes voorkomt of beperkt zeer ernstige schade aan de lichamelijke en verstandelijke ontwikkeling van jouw kind. Het is dan ook belangrijk dat jouw kind meedoet aan de hielprikscreening. Tijdens deze afspraak vindt ook de gehoortest plaats.

Informatie over de hielprik ontvang je bij de geboorte aangifte en de verpleegkundige die de hielprik en de gehoortest afneemt zal je ook nog verdere informatie geven.

Meer informatie vind je in de folders over de hielprik en de gehoortest en de website van de rijksoverheid.

Aangifte doen

Het is verplicht de baby binnen 3 werkdagen aan te geven op het gemeentehuis van de gemeente waar jullie kindje geboren is.
Bij de aangifte heb je je identiteitskaart, paspoort of rijbewijs nodig. Verder je trouwboekje en als je niet getrouwd bent de erkenningsformulieren.

Lactatiekundige

Wil je borstvoeding gaan geven?

Borstvoeding
Vaak is het geven van borstvoeding een kwestie van aankoppelen en gáán.

Soms niet.

Heb je vragen over borstvoeding of ervaar je het voeden als erg ingewikkeld of pijnlijk dan kun je overwegen om extra ondersteuning te vragen aan Lutske. Onze assistente en tevens lactatiekundige.
Kijk voor meer informatie, contact en tarieven op: www.borstvoedingsadviezen.nl

Voor de borstvoedingscursus verwijzen we je graag naar de complete zwangerschapscursus: www.zwangerschapscursusjoure.nl Deze cursus is inclusief borstvoedingsavond. Ook kun je er voor kiezen alleen de borstvoedingsavond bij te wonen ipv de gehele cursus. In Joure, Wolvega, Heerenveen en Lemmer wordt de gehele cursus door Lutske gegeven.