De kraamtijd

Na de geboorte van de baby komen wij de eerste week regelmatig langs.
Over het algemeen de eerste 4 dagen dagelijks, daarna de 6e en de 8e dag.

We letten op jou herstel en op de conditie en voeding van de baby. Samen met de kraamverzorgster begeleiden we je hierin zo goed mogelijk. Omstreeks de 4e dag na de bevalling komt het screeningsteam van het consultatiebureau bij je langs voor de gehoortest en de hielprik.

Hielprik & Gehoortest

In de eerste week na de geboorte wordt wat bloed afgenomen uit de hiel van je   kindje. In een laboratorium wordt dit bloed onderzocht op een aantal ernstige, zeldzame ziektes. De ziektes zijn te behandelen met bijvoorbeeld medicijnen of een dieet. Vroege opsporing en behandeling van deze ziektes voorkomt of beperkt zeer ernstige schade aan de lichamelijke en verstandelijke ontwikkeling van jouw kind. Het is dan ook belangrijk dat jouw kind meedoet aan de hielprikscreening. 

In de eerste maand na de geboorte krijgt je baby ook een gehoortest. Met deze  test wordt gemeten of jouw baby goed genoeg hoort om te leren praten. 

Informatie over de hielprik ontvang je bij de geboorte aangifte en de verpleegkundige die de hielprik en de gehoortest afneemt zal je ook nog verdere informatie geven.

Meer informatie vind je in de folders over de hielprik en de gehoortest en de website: www.nvkc.nl

Aangifte doen

Het is verplicht de baby binnen 3 werkdagen aan te geven op het gemeentehuis van de gemeente waar jullie kindje geboren is.
Bij de aangifte heb je je indentieteitskaart, paspoort of rijbewijs nodig. Verder je trouwboekje en als je niet getrouwd bent de erkenningsformulieren.

Lactatiekundige

Onze praktijkassistente Lutske is lactatiekundige en kan je helpen bij de borstvoeding….

Voor vragen over de borstvoeding kun je haar bereiken op: 06 – 26 51 07 70.
Je kunt haar ook mailen: info@borstvoedingsadviezen.nl Voor info en tarieven: www.borstvoedingsadviezen.nl

Voor de borstvoedingscursus verwijzen we je graag naar de complete zwangerschapscursus: www.zwangerschapscursusjoure.nl Deze cursus is inclusief borstvoedingsavond. Ook kun je er voor kiezen alleen de borstvoedingsavond bij te wonen ipv de gehele cursus. In Joure, Wolvega, Heerenveen en Lemmer wordt de gehele cursus door Lutske gegeven.