Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Heb je een kinderwens?

Voor de zwangerschap ben je al welkom met vragen over een eventuele kinderwens. Je kunt een afspraak maken via onze assistente.

Jullie hebben een kinderwens

Voor de zwangerschap ben je al welkom met vragen over een eventuele kinderwens. Je kunt een afspraak maken via onze assistente.
Ter voorbereiding op het consult vragen wij jou/jullie de vragenlijst via www.zwangerwijzer.nl  in te vullen en minimaal één week voor de afspraak naar ons toe te sturen/mailen. Ook wij kunnen ons dan voorbereiden op de afspraak.

Sommige ziektekostenverkeringen vergoeden het kinderwensconsult. Controleer of jouw verzekering vergoedt. Als de verkering niet vergoedt ben je nog steeds welkom, maar zullen de kosten voor eigen rekening komen. De kosten zijn afhankelijk van de tijdsduur 28 tot 56 euro.

childrens hands writing on a blackboard

Je kunt je alvast wat voorbereiden op je zwangerschap

Leefstijl
Door een bewuste leefstijl kun je de omstandigheden, waaronder je mogelijk zwanger wordt, beïnvloeden voor jezelf en je ongeboren kindje.
Hieronder een aantal maatregelen die al voor de zwangerschap genomen kunnen worden.

Foliumzuur
Als je zwanger wilt worden is het verstandig om foliumzuur te gaan slikken. Dit is een vitamine die je zonder recept bij de apotheek of drogist kunt kopen. De aanbevolen hoeveelheid is 0,4 of 0,5 milligram.
Foliumzuur verkleint de kans op een kind met een open rug(spina bifida), open schedel, buikwanddefect en hazenlip(schisis). Vrouwen met een verhoogd risico op een kind met een open rug krijgen tabletten van 5 mg foliumzuur voorgeschreven. Dit is alleen op recept verkrijgbaar. Zie ook www.zwangerwijzer.nl. Gebruik foliumzuur tot en met de 8e zwangerschapsweek, daarna is de zogenaamde neurale buis van het kindje gevormd. Het kan echter geen kwaad om er langer mee door te gaan.

Vruchtbaarheid
Ongeveer 80-90 % van de vrouwen met kinderwens is binnen een jaar zwanger.
Een gemiddelde cyclus bij een vrouw duurt ongeveer 28 dagen en loopt van het begin van de menstruatie tot aan het begin van de volgende menstruatie. Sommige vrouwen hebben een kortere of een langere cyclus. Bij sommige vrouwen varieert de cyclus elke maand. De periode van menstruatie tot eisprong kan variëren, de periode van eisprong tot menstruatie is echter altijd 14 dagen. Bij een cyclus van 28 dagen is de eisprong  de 14e dag. Is de cyclus korter dan zal de eisprong eerder zijn, is de cyclus langer dan is de eisprong later. Het is belangrijk je menstruatiecyclus te herkennen als je zwanger wilt worden. Na de eisprong leeft je eicel waarschijnlijk 12-24 uur. Sperma kan ongeveer 3 dagen in leven blijven. Bij een cyclus van 28 dagen kun je dus zwanger worden als je gemeenschap hebt gehad tussen dag 12 en dag 15.

Voeding
Een gebalanceerde voeding is van belang voor moeder en kind. Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kan de kans op aangeboren afwijkingen vergroten. Ook kan het van invloed zijn op de vruchtbaarheid. Voor beide partners lijkt het aan te bevelen te streven naar een algeheel gevarieerde voeding. Een verscheidenheid aan voedingsmiddelen met weinig vet en een hoge voedingswaarde zorgen ervoor dat je de vitaminen en mineralen binnenkrijgt die aanbevolen worden:

2 ons groente en 2 stuks fruit per dag.
Gevarieerde voeding ( groente, fruit, aardappelen, rijst, pasta, brood)
Zorg dat het eten goed gewassen en het vlees, als je dat eet, gaar is.
Drink 1,5 vocht(water) per dag.

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen waarmee je tijdens zwangerschap moet oppassen en daar kun je nu alvast rekening mee houden:
Eet geen rauw vlees, rauwe melkproducten ( rauwmelkse kaas ‘au lait cru’), ongewassen groenten en fruit. Deze kunnen ziekmakende bacteriën(toxoplasmose en listeria) bevatten.
Eet niet teveel leverproducten, in lever zit veel vitamine A, evenals in vitaminepreparaten die niet speciaal gemaakt zijn voor zwangeren. Teveel vitamine A kan aangeboren afwijkingen veroorzaken bij het ongeboren kindje.

Zie ook www.voedingscentrum.nl

Listeriose
Gezonde volwassenen worden zelden ziek van de bacterie listeria, maar voor het ongeboren kind kan besmetting schadelijk zijn. Je kunt het krijgen door het eten van rauwe voedingsmiddelen, zoals rauwe melk, rauwmelkse kazen (type Brie, Camembert, op verpakking staat ‘au lait cru’) rauw vlees.

Toxoplasmose
Toxoplasmose is een infectie die ontstaat door een parasiet die zich kan bevinden in katten uitwerpselen en besmet vlees. Je kunt toxoplasmose alleen oraal binnen krijgen, dus via de mond, het kan zich niet verplaatsen via de lucht. Als de infectie voor het eerst ontstaat tijdens de zwangerschap kan dit gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de baby.

Hoe voorkom je toxoplasmose:
• Laat iemand anders de kattenbak schoonmaken.
• Draag handschoenen bij tuinieren.
• Was groente goed voor je ze gebruikt
• Eet alleen vlees dat door en door gaar is, door verhitting gaat de parasiet dood.

Gewicht
Voordat je zwanger wordt is het belangrijk om een ‘gezond’ gewicht te hebben. De kans dat je zwanger wordt is dan groter. Vrouwen met over-of ondergewicht kunnen vaak moeilijker zwanger worden. Overgewicht  verhoogt daarnaast nog de kans op problemen tijdens de zwangerschap zoals hoge bloeddruk, zwangerschapsdiabetes, blaasontsteking en keizersnede.
Een gezonde Body Mass Index (BMI) is tussen de 20-25. Bij een BMI tussen de 25-30 is het verstandig om af te vallen. Bij een BMI boven de 30 is het medisch gezien noodzakelijk om af te vallen.
Afvallen kan soms erg moeilijk zijn. Als het je niet lukt of je wilt hier graag ondersteuning bij, dan kan dat via een diëtiste. Tijdens de zwangerschap wordt afvallen afgeraden.
Is je BMI beneden de 18,5 dan heb je ondergewicht, het is dan verstandig om aan te komen. Ook hier kan een diëtiste je ondersteuning bij geven.

Op www.voedingscentrum.nlvind je een Body Mass Index rekenmodule.

Roken
Roken verhoogt waarschijnlijk de kans op onvruchtbaarheid bij vrouwen. Het effect van roken door mannen op de vruchtbaarheid is minder duidelijk maar er zijn aanwijzingen dat stoppen met roken een gunstig effect heeft als de zaadkwaliteit niet optimaal is.
Roken tijdens de zwangerschap brengt duidelijke risico’s met zich mee. Niet alleen het zelf roken maar ook veel tijd doorbrengen in rokerige ruimtes heeft een nadelig effect op de zwangerschap. In sigaretten zitten schadelijke stoffen die zorgen voor een verminderde doorbloeding van de moederkoek/placenta en daardoor een verminderde zuurstoftoevoer naar de baby. De belangrijkste risico’s van roken tijdens de zwangerschap zijn:
Verhoogde kans op een miskraam, bloeding en voortijdig loslaten van de placenta, vroeggeboorte, (te) laag geboortegewicht.
Er zijn sterke aanwijzingen dat er een verhoogde kans is op wiegendood als er in de buurt van de baby wordt gerookt. Ook hebben  deze kinderen vaker ziekten aan de luchtwegen in hun eerste levensjaren.

Aan beide ouders is het advies dan ook: stop met roken en vermijd zoveel mogelijk rokerige ruimtes.
Stoppen is vaak moeilijk omdat het om een verslaving gaat. Toch is dit hèt moment om te stoppen met roken. Indien stoppen met roken niet meteen lukt, kun je proberen het roken af te bouwen. Dit kan door minder sigaretten te gaan roken en door halve in plaats van hele sigaretten te roken. Wij begrijpen dat het lastig kan zijn om te stoppen met roken.
Op www.stivoro.nl  of www.rookvrijzwanger.nl kunt je meer informatie vinden. Tevens kunnen we je tijdens het spreekuur stimuleren om de sigaret te laten liggen.

Alcohol
Ten gevolge van alcoholgebruik  door de vrouw en de man vermindert de vruchtbaarheid.
Alcoholgebruik rond de bevruchting lijkt de kans op een miskraam en het overlijden van het kindje voor de geboorte te vergroten.
Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap werkt met name door op de hersenontwikkeling van het kindje. Je kindje beweegt minder goed en het geeft kans op het foetaal alcohol syndroom; het kindje blijft achter in groei, afwijkingen ontstaan aan schedel en gelaat, er bestaat dan een verstandelijke handicap.
Een veilige ondergrens voor alcoholgebruik is niet aan te geven. De risico’s nemen toe bij meer alcoholgebruik. Geen alcohol is daarom het advies.
Meer informatie op www.alcoholenzwangerschap.nl

Drugs
Kinderwens of zwangerschap in combinatie met drugsgebruik wordt afgeraden.  Een aantal drugs vergroten de kans op aangeboren afwijkingen. Ook kan het kindje verslaafd raken in de baarmoeder en kan het  ontwenningsverschijnselen krijgen als het geboren is. Er is een verhoogde kans op vroeggeboorte, groeiachterstand, overlijden; vlak voor of na de geboorte.
Meer informatie op www.jellinek.nl

Medicijnen en gevaarlijke stoffen
Voor vrouwen en hun partners met kinderwens is het belangrijk om voorzichtig te zijn met blootstelling aan schadelijke stoffen, waaronder (zelfzorg) medicijnen.
Sommige medicijnen kunnen schadelijk zijn tijdens de zwangerschap. Ook zelfzorg medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn en homeopathische medicijnen kunnen problemen veroorzaken Met name in de eerste 12 weken van de zwangerschap omdat in die periode alle organen van de foetus/baby aangelegd worden. Van veel medicijnen is bekend welke invloed zij tijdens een zwangerschap kunnen hebben op de baby. De huisarts en apotheek kunnen hierover advies en informatie geven.
Wil je zwanger worden of ben je al zwanger en moet je medicijnen gebruiken, vraag dan altijd eerst na of het medicijn veilig is om te gebruiken. Zie ook: www.lareb.nl

Schadelijke stoffen op het werk kunnen tot onvruchtbaarheid, miskramen en aangeboren afwijkingen leiden. Voorbeelden van schadelijke stoffen zijn bepaalde soorten verf, lood, kwik, bepaalde oplosmiddelen en straling anders dan van televisie, computer en mobiele telefoon. De werkgever is verplicht om van alle schadelijke stoffen in een bedrijf of instellingsgegevens bij te houden. Ook is de werkgever verplicht om werknemers voor te lichten over hoe ze veilig met deze stoffen kunnen omgaan en om beschermende maatregelen te nemen. Bij twijfel en vragen kunnen werknemers contact opnemen met de arbo-dienst, bedrijfsarts of ondernemingsraad. Informatie is ook verkrijgbaar bij het Ministerie van Sociale Zaken en Welzijn. Denk je dat je werkplek risico’s met zich meebrengt vraag dan bij voorkeur advies  vóór je zwanger bent.

Familiaire aandoeningen
Als er bijzonderheden in familie voorkomen, bijvoorbeeld aangeboren afwijkingen, erfelijke ziekten of doodgeboren kinderen, is het goed om dit aan te geven. Probeer te achterhalen wie in de familie de aandoening heeft en of het inderdaad een erfelijke aandoening is. Soms is het zelfs al zinvol voordat je zwanger bent, hier meer informatie over op te vragen. Je kunt ook kijken op de website www.zwangerwijzer.nlDoormiddel van een vragenlijst kun je een  advies krijgen gericht op jouw situatie. Ook kun je kijken op www.erfelijkheid.nl

Borstvoeding
Uit onderzoek blijkt dat de meeste vrouwen die borstvoeding gaan geven, dit voorafgaand of vroeg in de zwangerschap hebben besloten. Vrouwen die flesvoeding geven besluiten dit vaker later in de zwangerschap.
Het advies is dan ook om al vóór of vroeg in de zwangerschap informatie te lezen over borstvoeding. Er is dan tijd om over de voor- en nadelen na te denken.
Bij de verloskundige is informatiemateriaal. Maar ook op internet is veel informatie te vinden; www.borstvoeding.nl is een gezamenlijke site van 4 borstvoedingsorganisaties, www.borstvoeding.com is ook een site waar veel informatie te vinden is.